subota, 5. studenoga 2016.

savjeti za početnike - što i kako?

Konobar/ca ste i početnik/ca ste?


Onda ste na pravom mjestu, te pročitajte slijedeće.

Biti djelatnik u kafiću ili restoranu nije nimalo lako, pogotovo ako ste mladi i neizgrađeni kao osoba i tek ulazite u konobarski svijet.
U nastavku vam donosimo savjete kako biti savršen u svom poslu!

Bez obzira da li studirate ili ste tu samo u prolazu pobrinite se da odradite svoj posao onako kako treba jer dobar glas se daleko čuje i širi, a loš još dalje i još brže!

Trebate imati na umu da se manje više svi odnosno mnogi vlasnici/ce restorana i kafića međusobno poznaju te da kontaktiraju jedni druge u provjeri bivših tj. njihovih budućih djelatnika,

S toga stavka marljivog radnika je nazaobilazna ma gdje god radili!


Budite profesionalni i pazite na vašeg vlasnika/cu i samim tim pazite i na sebe

Ova stavka mnogo govori o vama samima. Ukoliko je niste baš najbolje shvatili pročitajte ju još koji put pa nastavite s tekstom.
Bez obzira jeste li u prolazu i nemate namjeru konobarenje pretvoriti u svoju karijeru i glavni ili jedini izvor primanja nije razlog niti opravdanje da zabušavate!
Netko vam ipak daje plaću za to, i nemojte biti nezahvalni a kamoli bezobrazni pa tražiti još.
Znali ste uvjete rada prije samoga stupanja u radni odnos te ste pristali na njih i pristali da ćete sve to raditi za navedenu plaću, ili dnevnicu.

Često ćete biti maltretirani i izbačeni iz "takta" od strane gostiju. Jednostavno to je takav posao te morate poraditi na strpljenju i visokom stupnju tolerancije i ljubaznosti.

Ukoliko se dešava da trpite maltretiranje od strane vlasnika ili poslovođe, ili ste jednostavno nezadovoljni uvjetima rada, plaće i sl. nemojte se libiti dati otkaz, jer dobri konobari se uvijek traže i zasigurno ćete naići na nekoga tko će to znati cijeniti i pokazati, odnosno staviti vam na znanje!

No bez obzira na to, ukoliko ste početnik savjetujemo vam da izdržite određeno vrijeme čisto da izvučete neku pouku, te da se uhodate u posao, odnosno u ono kako šta funkcionira.


Posla uvijek ima

Ukoliko ste novi te ste tu na obuci pokažite poštovanje i stav prema onome što radite i prema onome za koga radite. 
Ako se desi da u trenutku nema posla, ili ga ima previše za vas a vi ne znate što bi sa sobom ponudite se da odradite neke sporedne stvari.
To može biti ili poliranje i pranje čaša i ostalog pribora, ili pomest i odžogitati objekt u kojem radite, a kada poradite to sve, ili dio toga a vi i dalje ne znate što bi sa sobom ponudite se da operete prozore ili pokrenite i ostale djelatnike da se napravi generalno čišćenje i pri tome pokažite incijativu da ste sposobni voditi cijel tim ljudi te pravilno organizirati zadatke rada.

Svi vlasnici su posebno "alergični" na to kada nema posla da osoblje samo sjedi.
Naravno nisu ni oni robovlasnici te te aktivnosti ne trebaju da se vrše svakoga dana, ali od 3 do 5 puta mjesečno se moraju provesti!


Maknite se s puta

Ukoliko previše zagužva i imate osjećaj da ste samo smetnja izmaknite se s puta te pustite starije, odnosno iskusnije kolege da rade.
Vi se samo izmaknite po strani te gledajte i učite od njih.
U tim trenutcima samo učite i slušajte šta vam kažu, a to u tim trenutcima najčešće biva opskrba, pranje, i čišćenje.


Ne dirajte novac

Da, dobro ste čuli. Ne dirajte novac!
Svi radnici su osjetljivi i maksimalno oprezni s novcem te na svoju ruku nipošto ne smijete dirati novac bilo da se nalazi na stolu ili šanku, a kamo li da vam padne na pamet da uzmete novčanik i naplatite nešto!

Što se novčanika tiče možete ga samo dodati mentoru.

Razlozi za to su razni.
Od nepovjerenja, odnosno povjerenja koje tek treba izgraditi, zabuna pa sve do krađa koje se vjerovali ili ne događaju i više nego što možete zamisliti.
Dio tima se ne postaje odmah ni na brzinu. Dio tima se postaje kada vam tim to dozvoli i primi vas u njega radi svega onoga s čim ste im dokazali i pokazali da zaslužujete njihovo povjerenje.


Ne dirajte napojnice! Ne zaslužujete ih i ne pripadaju Vama

Ukoliko ste došli u situaciju da je ostavljen bakšiš na satolu, ili vam ga je gost uručio, a kolega ili kolegica su vam dozvolili da naplatite ne uzimajte bakšiš!
Naročito ako je glavnicu ili sav dio posla odradio vaš kolega, a vama dozvolio naplatu.

Jednostavno ne pripada vama.

Kolega se cijelo vrijeme još od ulaska brinuo za toga gosta te uložio sav svoj trud i napor da nekome da do znanja da je primjećen i drag gost te s toga napojnica i pripada njemu.

Na ove stvari morate izuzetno paziti u početku.
Podjednako na sve.
Ukoliko se desi da kiksate na ovim stvarima trebat će vam jako puno vremena da osvojite kolege, ako vam ga uopće i pruže.
Jer na koncu njih se pita i oni odlučuju da li ćete vi raditi ili ne.


Ne stvarajte nelagadu

Postoje gosti koji ne žele nikakav razgovor te to i poštujte.
Nikada, ali ama baš nikada ne započinjite bilo kakav razgovor iniciran od vas!
Ukoliko to gost želi on će ga započeti. Ne smijete biti nametljivi.

Ukoliko ipak dođe do razgovora uvijek pronađite savršen tajming koliko će razgovor trajati.
Razgovori moraju biti kratki i sadržajni i poželjno je šaljive naravi, a tek nakon godinu il malo prije možete si dozvoliti malo duže razgovore.
Naravno i to trebate procjeniti. Sve zavisi od osobe do osobe.

Kada osjetite da je vrijeme da se vratite svome poslu jednostavno upitajte što ćemo danas?


Nadamo se da ćete se pridržavati naših pravila i da smo Vam pomogli.


Vaša Magnituda





Nema komentara:

Objavi komentar