nedjelja, 23. listopada 2016.

Kako uraditi inventuru / knjigu šanka - vodič za početnike

Kako uraditi inventuru / knjigu šanka ?




Ukoliko imate ugostiteljski objekt bilo koje vrste ne smijete si ni pod razno dozvoliti da se knjiga inventure ne vodi!

Razlog su logično i očito potkradanja.

Knjigu inventure možete sebi potpuno olakšati, te skratiti vrijeme koje je potrebno da se inventura uradi minimalno od 15 do 20 minuta, pa sve do 30 minuta!

Možda se upravo pitate kako?

Pojasniti ćemo Vam u fotografijama ispod.

Postoje rubrike i svaka rubrika ima svoje značenje.
Prva rubrika u nizu s lijeva na desno bi bila zaliha od jučer. E sada, par riječi o zalihama od jučer.
U zalihe od jučer upisiva se stvarno stanje skladišta. Naravno ukoliko nije došlo do slučajne ili namjerne "zabune".

Ako tek otvarate kafić tada je to popis ostave, frižidera i šanka, odnosno prvi popis robe(stvarno stanje)
Tek od sutrašnjega dana prelazi u zalihe od jučer.


Vrste rubrika u knjizi inventure / šanka

Stavka zalihe od jučer. U tu rubriku se upisiva stanje ostatka.
Nakon zaliha od jučer slijedi rubrika unos robe.
U tu rubriku se upisiva točna količina pristigle robe koju ste poručili.
Potom slijedi novo stanje. Tu se upisiva zbroj onoga što ste zatekli i onoga što je došlo.
Zatim slijedi rubrika Prodano.
U tu rubriku upisivate točan broj onoga što ste prodali.
Potom ide stavka Ostatak. U nju upisivate onaj broj koji dobijete nakon što izbrojite određeni artikl.
Svaki artikl se broji zasebno. Mada možete neke brojati i skupa, no o tom ćemo malo kasnije.
Zatim ide stavka Cijena.
U nju upisivate cijenu određenog artikla.
Te potom slijedi stavka Iznos. U to polje upisivate prodano x cijena te dobijete iznos određenog artikla.


Kako to izgleda u primjeru pogledajte ispod;


vrsta robe              zaliha od jučer primljeno     ukupno    prodano ostatak cijena iznos
kava                                                                                                      
ness                                                                                                          
čaj                                                                                                          
vruća čokolada                                                                                      


Rubrika zalihe od jučer.

U ovo polje se upisiva ostavljeno stanje kolege nama.

Rubrika unos/zaprimanje robe

Npr.zaliha Ness-a od jučer bi bila 1 Ness. Kada roba dođe prebrojite koliko je Ness-a došlo. U ovom primjeru su došla 4 Ness-a. potom u iduću rubriku koja glasi "unos" upišete koliko je došlo Ness-a.

Rubrika novo stanje

Zatim, u slijedeću rubriku koja glasi "novo stanje" upišete zbroj ta dva broja.
Dakle, u ovom slučaju bi to bilo 5. (1+4=5) Broj 5 se unosi kao novo stanje artikla.
U ovu stavku se upisiva zbroj onoga što smo zatekli i zaprimili.

Rubrika prodano

Nakon što izbrojite ono što je ostalo iza vas taj broj upišete u stavku Ostatak. Zatim ostatak oduzmete sa zalihom od jučer te dobijete broj određene stavke u točnom iznosu kojeg ste prodali.
Npr. Brojimo Ness. Izbrojali smo da je ostalo 10 Ness-eva. U stavci zalihe od jučer stoji broj 15 komada Ness-a. Zatim oduzmete ta dva broja, odnosno oduzmete manji od većega. U ovom slučaju kao konačan rezultat dobijemo broj 5.
Dakle prodali smo 5 komada Ness-a, te potom taj isti broj upisivamo u rubriku Prodano.

Rubrika ostatak

U rubriku ostatak upisivamo točan broj kao ostatak koji smo dobili brojanjem određenog artikla.
Ostatak, kao i zalihe od jučer se pišu za svaku stavku zasebno.

Rubrika cijena

U rubriku cijena upisivamo cijenu određenog artikla. Cijena za svaki artikl se piše zasebno.

Rubrika iznos

U rubriku iznos upisivamo konačnu cifru prodanog artikla. Ovo polje ćemo popuniti na način taj da pomnožimo broj koji smo dobili u prodanim stavkama sa cijenom određenog artikla.

Slijedi kolegina smjena, te potom on/ona upisiva zatečeno stanje u zalihe od jučer, a Vama ostavlja ostatak koji će te vi upisati u zalihe od jučer i njemu/njoj ostaviti ostatak koji će te dobiti poslije ove procedure.
I tako u krug.

Važna napomena: s "vremena na vrijeme" morate prekontrolirati ono što Vam kolega/ica ostavi da ne bi dolazilo do potkradanja, ili da eventualno spriječite greške i zabune.
Neki odluče to zloupotrijebiti ako se ne broji svaka stavka svaki dan.
Mada, najbolje bi bilo kada bi svatko brojao svaki artikl bez obzira da li je išao ili ne.
Pri tome bi Vam bilo važno i dobro voditi i pismenu evidenciju onoga što ste prodavali povlačeći crticu za svaki proizvod zasebno i Vi i šanker/ica.
Ovo je naročito važno za vlasnike objekta da se vodi ova praksa da se spriječi neželjen unos napitaka te eventualna potkradanja na žestokim pićima!
Mada ukoliko dođe do suradnje između djelatnika u šanku i van njega to možete samo spriječiti na druge načine.
To možete shvatiti po tome koliko novaca na kraju radnoga dana ponesu doma. Jer tada se najčešće sav iznos dijeli i to u konačnici rezultira s nerealnom cifrom novca koju njih dvoje nose doma!
Pogotovo ako su i oni trošili tokom smjene. U te troškove ulaze i cigarete, kave, hrana i piće.
Da bi se shvatile te stvari potrebno je jako malo vremena.

Nažalost te osobe samo računaju ako danas "uzmem"= ukradem 3e x toliko dana x toliko mjeseci = toliko e. No moram ih odmah razočarati.

Takve se stvari dragi moji otkriju odmah u startu!

Potrebno je za vas u najboljem slučaju da potrajete ni manje ni više nego 5 dana!

Isto tako  menadžer, ili vlasnik objekta treba paziti na to da ne dolazi do potkradanja gostiju.

Za sve što Vam je i dalje ostalo nejasno slobodno nam se obratite putem gmail-a.
Ukoliko želite možemo ju izraditi za Vas te Vam ju i poslati putem pošte.

Jer tu smo za vas.


Broj komentara: 5:

  1. Poštovani,

    Zahvaljujem se na širokom objašnjenju vođenja knjige šanka, jeste li u mogućnosti da primjer iste knjige šanka pošaljete na moj mail, kako bih prilagodio za potrebe budućeg ugostiteljskog objekta?
    Mail - kristianmaricfsr@gmail.com.

    Zahvaljujem se unaprijed na slanju i odgovoru,

    Želim Vam ugodan ostatak dana,

    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav,želim da Vas zamolim da mi objasnite nešto što nikako ne mogu da razumem. Počela sam od skoro da radim u kafiću i ne znam kako se radi popis alkoholnih pića. Koleginica sa kojom radim je poprilično čudna i kad treba da mi objasni,apsolutno je ništa ne razumem.Zato bih Vas zamolila da mi Vi objasnite kako se to radi. Npr.,treba da napišem koliko još ima vinjaka. Imamo plastični merač na poslu,koji se stavlja na flaše. Kako treba da izračunam,da saberem,oduzmem i da dobijem koju sam količinu prodala i da dobijem cenu te količine? Molila bih za hitan odgovor i unapred hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postavis to plasticno i stanje iz prethodnog dana oduzmes sa trenutnim stanjem. Tipa imala si litar vinjaka juce a danas ti je ostalo 0,50 znaci prodala si 0,50 put koja je cena pica i dobijes cifru.

      Izbriši
    2. De javi se meni na profil malovic azra ja cu ti obijasnitt

      Izbriši